czwartek, 11 sierpnia 2011

Pieczone ziemniaki z prawdziwkami

Pieczone ziemniaki z prawdziwkami
Skladniki:
500 gram ziemniakow
250 gram swiezych prawdziwkow (lub ewentualnie 20 gram suszonych prawdziwkow)
2 lyzki startego parmezanu
1 lyzka tartej bulki
4 lyzki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki wraz ze skorka.


Kiedy sa jeszcze twardawe wyjmujemy je z wody, obieramy. Kroimy na grube plastry.
Na patelnie wlewamy oliwe i podsmazamy prawdziwki (jesli swieze to musimy je oczyscic z ziemi, dokladnie umyc i pokroic na cienkie plasterki; jesli suszone to najpierw musimy je moczyc kilka godzin w zimnej wodzie, nastepnie pokroic na drobne kawalki).


Na blasze lub w naczyniu zaroodpornym (uprzednio posmarowanym oliwa) ukladamy warstwe ziemniakow, prawdziwkow. Posypujemy tarta bulka, oliwa pozostala ze smazenia prawdziwkow. Ukladamy nastepne dwie warstwy ziemniakow i prawdziwkow. Wierzch potrawy posypujemy startym parmezanem, polewamy oliwa.
Wkladamy do pieca na okolo 30 minut (pieczemy w temperaturze 180 stopni). Ziemniaki sa gotowe kiedy nabiora zlotawego koloru.

 Pieczone ziemniaki z prawdziwkami

2 komentarze:

  1. Jak patrzę na ten obiadek, to mam aż ochotę wybrać się do lasu;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pachnie! 9.08 pytałaś co ugotowałam. Zrobiłam wprawdzie makaron z mięskiem i dodatkami ale cały posiłek zdominował list z tekstem - circulated on roads reserved to other vehicles and indicated by traffic signs- to poprzedni rok i pobyt w Florencji. KOSZMAR!
    Spacer do lasu, to najlepszy relaks. U mnie w Lesie Kabackim nie wolno zbierać...

    OdpowiedzUsuń