Cavallucci
Skladniki:
600 gram maki
600 gram cukru
200 ml wody
600 gram obranych,pokrojonych orzechow wloskich
100 gram skorki pomaranczowej,
30 gram ziaren anyzu
30 gram ziaren anyzu
cynamon (wedlug uznania)
1 lyzka miodu
Przygotowanie:
W garnku z woda (200 ml) rozpuscic cukier. Dodac pozostale skladniki i wszystko dokladnie wymieszac. Ciasto rozlozyc na stolnicy. Jesli jest rzadkie dodac jeszcze maki. Formowac okragle, plaskie ciasteczka o srednicy 8-10 cm.
W garnku z woda (200 ml) rozpuscic cukier. Dodac pozostale skladniki i wszystko dokladnie wymieszac. Ciasto rozlozyc na stolnicy. Jesli jest rzadkie dodac jeszcze maki. Formowac okragle, plaskie ciasteczka o srednicy 8-10 cm.
Prostokatna forme posypac maka, klasc obtoczone w mace cavallucci. Piec 15 minut w temperaturze 150 stopni.
Zapachnialo. Przelknelam slinke!
OdpowiedzUsuńMnie wychodzą jakies twarde ale i tak smakuja, bo tyle w nich dobra!
pomocz je w herbatce, lepiej "wchodza".pozdrawiam, A.
OdpowiedzUsuń