niedziela, 4 marca 2012

Cavallucci

Wiem, ze to nie okres cavallucci. Ale fotograf Magdalena Szwedkowicz-Kostrzewa wlasnie przeslala mi zdjecie z ostatniej naszej sesji fotograficznej. Pomyslalam wiec, ze skorzystam i podam przepis na te toskanskie ciasteczka.

 
Cavallucci
Skladniki:
600 gram maki
600 gram cukru
200 ml wody
600 gram obranych,pokrojonych orzechow wloskich
100 gram skorki pomaranczowej,
30 gram ziaren anyzu
cynamon (wedlug uznania)
1 lyzka miodu
1 lyzka proszku do pieczenia

Cavallucci (fot.Magdalena Szwedkowicz-Kostrzewa)
Przygotowanie:
W garnku z woda (200 ml) rozpuscic cukier. Dodac pozostale skladniki i wszystko dokladnie wymieszac. Ciasto rozlozyc na stolnicy. Jesli jest rzadkie dodac jeszcze maki. Formowac okragle, plaskie ciasteczka o srednicy 8-10 cm.
Prostokatna forme posypac maka, klasc obtoczone w mace cavallucci. Piec 15 minut w temperaturze 150 stopni.


2 komentarze:

  1. Zapachnialo. Przelknelam slinke!
    Mnie wychodzą jakies twarde ale i tak smakuja, bo tyle w nich dobra!

    OdpowiedzUsuń
  2. pomocz je w herbatce, lepiej "wchodza".pozdrawiam, A.

    OdpowiedzUsuń