sobota, 28 kwietnia 2012

Torta di mele

Wczoraj z Julcia upieklysmy toskanskie ciasto z jablkami. Zastanowil mnie fakt, ze do przepisu nie dodaje sie zadnego tluszczu. No, ale skoro taki jest przepis, to tak zrobilam. I wyszedl znakomicie!

Torta di mele

Skladniki:
400 gram maki
240 gram cukru
4 jaja
starta skorka z cytryny
2 jablka
1 lyzeczka proszku do pieczenia
maslo do wysmarowania formy

Przygotowanie:
Jaja miskujemy z cukrem na jednolita, jasna mase.


Dodajemy do niej make, 235 gram cukru, starta skorke z cytryny, proszek do pieczenia.


Miksujemy.  Jesli ciasto jest zbyt geste proponuje dodac troche mleka. Ciasto przekladamy do wysmarowanej formy.


Obrane i pokrojone jablka ukladamy na ciescie. Calosc posypujemy cukrem.


Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.

Toskanskie ciasto jablkowe

6 komentarzy:

  1. Mniam.Napisz jeszcze proszę jak długo piec i w jakiej temperaturze.Dziękuję za pyszny przepisik.

    OdpowiedzUsuń
  2. do biszkoptu tez nie dajesz tluszczu!

    OdpowiedzUsuń
  3. masz racje Beatko, ze do biszkoptu nie dodaje tluszczu.... moze wiec taka roznica, ze tu nie ubijam bialek, a w biszkopcie tak.
    Jolu: pieczemy 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni. pozdrawiam, A.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robilam wczoraj bardzo podobne - z rabarbarem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak, widzialam, tj. czytalam na Twoim blogu...a tu jakos nie mozna kupic rabarbaru. szkoda, bo ja lubie. pozdr.,A.

    OdpowiedzUsuń