Weganskie, wloskie ciasto brzoskwiniowe
Skladniki:300 ml soku brzoswiniowego
300 gram maki
100 gram oliwy z oliwek
80 gram cukru trzcinowego
1 lyzka proszku do pieczenia
2 - 3 brzoskwinie
4-5 kruchych ciastek typu petit
Przygotowanie:
Do naczynia wsypac make, cukier (zostawic 2 lyzki i posypac pokrojone na kawalki brzoskwinie, odstawic na pol godzinki), proszek do pieczenia, wlac sok brzoskwiniowy, oliwe. Zmiksowac na jednolite, niezbyt geste ciasto. Okragla forme wysmarowac oliwa z oliwek. Wlac do niej 1-centymetrowa warstwe ciasta.
Polozyc na niej brzoskwinie pokrojone na kawalki, ktore uprzednio posypane cukrem.
Na spodzie pokruszyc kruche ciasteczka (tak by ewentualnie wchlonely sok z brzoswin.
Ja uzylam eko-ciastek zbozowych
Wszystko przykryc warstwa ciasta.
Piec 45 minut w temperaturze 180 minut.
jaki uroczy mały pomocnik!:))
OdpowiedzUsuńRosnie kuchareczka! pozdrawiam, A.
Usuńczy myślisz, że można by tak wykorzystać jabłka? wyglądem idealnie wpasowuje się w szarlotkę. pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMysle, ze tak, obrane jablko, pokrojone w niezbyt cienkie pasy. pozdr.,A.
Usuń