wtorek, 4 września 2012

Drugi przepis na ciasto brzoskwiniowe

Po niedzielnym eko-targu w Olmi i zakupie kilku kilogramow owocow przyszlo mi do glowy upieczenie ciasta (bo jakby bylo inaczej :)). Tak wyszlo, ze znow z brzoswiniami. Tym razem przepis weganski. Nam bardzo smakowal. Mysle, ze mozna do niego uzyc rowniez sliwek wegierek. Oto on:

Weganskie, wloskie ciasto brzoskwiniowe
Skladniki:
300 ml soku brzoswiniowego
300 gram maki
100 gram oliwy z oliwek
80 gram cukru trzcinowego
1 lyzka proszku do pieczenia
2 - 3 brzoskwinie
4-5 kruchych ciastek typu petit


Przygotowanie:
Do naczynia wsypac make, cukier (zostawic 2 lyzki i posypac pokrojone na kawalki brzoskwinie, odstawic na pol godzinki), proszek do pieczenia, wlac sok brzoskwiniowy, oliwe. Zmiksowac na jednolite, niezbyt geste ciasto. Okragla forme wysmarowac oliwa z oliwek. Wlac do niej 1-centymetrowa warstwe ciasta.


Polozyc na niej brzoskwinie pokrojone na kawalki, ktore uprzednio  posypane cukrem.


Na spodzie pokruszyc kruche ciasteczka (tak by ewentualnie wchlonely sok z brzoswin.

Ja uzylam eko-ciastek zbozowych

Wszystko przykryc warstwa ciasta.


Piec 45 minut w temperaturze 180 minut.



4 komentarze:

  1. jaki uroczy mały pomocnik!:))

    OdpowiedzUsuń
  2. czy myślisz, że można by tak wykorzystać jabłka? wyglądem idealnie wpasowuje się w szarlotkę. pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysle, ze tak, obrane jablko, pokrojone w niezbyt cienkie pasy. pozdr.,A.

      Usuń