W Toskanii, a przede wszystkim we Florencji i okolicach je sie Schiacciate z winogronami.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy malutkie, czarne winogrona, z mala iloscia pestek (rosna one rowniez w Polsce). Obrywamy je do glebokiego naczynia.
Na patelni ogrzewamy oliwę z oliwek i trochę rozmarynu. Następnie odcedzamy oliwę od rozmarynu. Pół kilo ciasta na chleb wyrabiamy wraz z odcedzoną aromatyzowaną oliwą. Kiedy ciasto wchłonie oliwę dzielimy je na dwie części: pierwszą rozwałkowaną rozkładamy na blasze posmarowanej oliwą. Na niej kładziemy, a raczej wciskamy jedną po drugiej kulki winogron. Cukrzymy lekko warstwę winogron i przykrywamy ją drugą częścią ciasta. Na wierzchu rozkładamy warstwę winogron i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika. Kiedy ciasto nabierze złotego koloru możemy je wyjac z piekarnika i podawac do jedzenia.
Schiacciata z winogronami