sobota, 4 grudnia 2010

Schiacciata z winogronami


W Toskanii, a przede wszystkim we Florencji i okolicach je sie Schiacciate z winogronami.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy malutkie, czarne winogrona, z mala iloscia pestek (rosna one rowniez w Polsce). Obrywamy je do glebokiego naczynia.
Na patelni ogrzewamy oliwę z oliwek i trochę rozmarynu. Następnie odcedzamy oliwę od rozmarynu. Pół kilo ciasta na chleb wyrabiamy wraz z odcedzoną aromatyzowaną oliwą. Kiedy ciasto wchłonie oliwę dzielimy je na dwie części: pierwszą rozwałkowaną rozkładamy na blasze posmarowanej oliwą. Na niej kładziemy, a raczej wciskamy jedną po drugiej kulki winogron. Cukrzymy lekko warstwę winogron i przykrywamy ją drugą częścią ciasta. Na wierzchu rozkładamy warstwę winogron i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika. Kiedy ciasto nabierze złotego koloru możemy je wyjac z piekarnika i podawac do jedzenia.
 Schiacciata z winogronami

piątek, 3 grudnia 2010

Ksiazki we Wloszech

Wloskie ksiegarnie maja polki pelne ksiazek. Trudno jest dokonac wyboru, szczegolnie jesli chodzi o kolorowe, grube albumy.
A jak to jest z kupowaniem? Wedlug Krajowego Instytutu Statystyki (Istat) w 2009 roku 89,2% rodzin potwierdzilo, ze posiada ksiazki w domu:
62,5% ma co najwyzej 100 ksiazek
26,7% ma ponad 100 ksiazek,
natomiast 10,3% (tj. 2 miliony i 474 tysiecy rodzin) nie posiada ani jednek ksiazki w domu (jak to mozliwe?!)
Regionem, w ktorym mieszka najwiecej rodzin nie posiadajacych ksiazek jest Sycylia (20,2%),inne regiony to na przyklad:
Trydent Gorna Adyga (2,8%),
Dolina Aosty (5,0%),
Sardynia (6%)
Toskania(6,4%).
Najwiecej ksiazek (ponad 100) posiadaja rodziny z regionow:
Friuli-Wenecja Julijska (36,6%),
Emilia-Romania (33,4%),
Sardynia (32,9%),
Trydent Gorna Adyga ,Toskania,Lombardia,Wenecja Euganejska (32,5% -30,9%),
Sycylia, Kampania i Basilicata (mniej niz 17%).

czwartek, 2 grudnia 2010

Nasze polskie krowki

Polskie krowki podbily rowniez Wlochy. Mozna je kupic w kazdym sklepie spozywczym lub supermarkecie. Produkowane sa we Wloszech i nosza nazwe "Mou polacca".
Moga miec klasyczny smak "tofee" lub wystepowac w takich wariacjach smakowych jak:
smietana i lukrecja
miod
mieta i lukrecja
czekolada
marcepan.
Ciekawe co Polacy powiedzieliby na te smaki?

środa, 1 grudnia 2010

Niespodziewany gosc

Sprzatajac lazienke natknelam sie na "zwierze", ktorego nie przypuszczalam spotkac w moim mieszkaniu (dodatkowo mamy juz grudzien, anie sierpnien i tropiki!!). Mowa o skorpionie!! Mamma mia ile strachu!! Skorpion udawal niezywego,a jak tylko sie odwracalam to pelzal po kafelkach dzwigajac swoje przednie nozyce.Brrrr.....
Skorpion wyszedl z mieszkania (a raczej wyskoczyl z okna) w pudelku od pizzy. Na dworzu pada deszcz, wiec pewnie bedzie probowac ponowne wejsc do jakiegos cieplego mieszkania.

wtorek, 30 listopada 2010

Dawne miary

Dawno dawno temu w Toskanii uzywano miary podwojnego ramienia. Rowny byl on 124 cm. Dowodami na istnienie tej wyjatkowej miary sa napisy na scianach Urzedu Miejskiego na Placu Bazyliki w Pistoi.
Na gorze: Dawna miara toskanska - podwojne ramie
Na dole: 1 metr

poniedziałek, 29 listopada 2010

Kto wymysla ceny

W witrynie sklepowiej z markowa odzieza widnieja rowniez tzw.akcesoria. Oko przyciaga sympatyczny breloczek Gucciego. Odciaga jednak jego cena. Ta malutka "wiszaca czapeczka" kosztuje tylko 105 euro. Rozumiem, ze to Gucci. Nie uwazacie jednak, ze to zbyt wysoka cena? Czapeczka powinna miec czerwony kolor i palic sie ze wstydu.

niedziela, 28 listopada 2010

"I po balu"

Wlasnie niedawno (ostatkiem sil) powloczylam do domu. Na moich barkach ciazylo nawet ostatni ruch tj.umycie podlogi we wszystkich salach, ktore uzylismy. Konferencja wypadla wspaniale. Obiadem byli zachwyceni wszyscy. Chwalono sobie chleb mojego meza, zrobiony tylko  z kielkow roznego rodzaju (bez maki) z dodatkiem sezamu i rodzynek.
 Chleb z kielkow
Typowa zupe toskanska z czarnej kapusty zachwalali sobie goscie przybyli z innych regionow Wloch.
Na koniec proponuje wam zdjecie grupowe osob,ktore przygotowaly konferencje i obiad oraz (w srodku) osobe,ktora byla glownym gosciem dnia - Luciano Gianazza.

Pozostaje satysfakcja, ze inni docenili nasz trud, milo spedzili czas i dobrze zjedli.