poniedziałek, 27 lutego 2012

Dzem marchewkowy

Przedstawiam Wam przepis na toskanski dzem marchewkowy. Szczegolnie polecam tym, ktorzy lubia lekko kwaskowate smaki.

Marmellata di carote
Skladniki:
1 kilogram marchewki
600 gram cukru
sok z 3 cytryn
2 lyzki cukru waniliowego
sol

Przygotowanie:
Obieramy marchewke, kroimy na kawalki. Gotujemy na malym ogniu (przez 45 minut) w 2 szklankach wody z dodatkiem 1 lyzki cukru waniliowego oraz szczypty soli.


Marchew odcedzamy z wody, miksujemy lub rozdrabniamy na drobne kawaleczki.


Dodajemy cukier i gotujemy na malym ogniu przez nastepne 30-35 minut.


Co jakis czas mieszamy, zeby dzem nie przywarl do garnka.
Gotowy dzem odstawiamy do ostygniecia. Kiedy jest juz letni dodajemy wycisniety swiezy sok z cytryn oraz 1 lyzke cukru waniliowego. Dokladnie mieszamy.

 Toskanski dzem marchewkowy

Wkladamy do sloikow i pasteryzujemy.

6 komentarzy:

  1. fantastyczny pomysł!
    pozdrawiam ja i mama:)

    OdpowiedzUsuń
  2. OOOO! Robię podobnie! Tylko, że ja dodaję jeszcze startą skórkę z cytryny, goździki i anyż gwiaździsty:-)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada smakowicie,zupelnie jak ulubiony dzem morelowy.Zrobie na pewno! Postaram sie o ekologiczna marchew i zaskocze znajomych nowym smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, musze wiec sprobowac z gozdzikami i skorka.pozdr.,A.

    OdpowiedzUsuń
  5. Trzymam w cukrze pudrze laskę wanilii ale Tobie raczej chodzi o zwykły cukier?

    OdpowiedzUsuń
  6. ja wzielam cukier waniliowy w torebeczce. pozdr., A.

    OdpowiedzUsuń