- Wspaniale nadaje sie do smazenia - odpowiedziala mi.
Od tamtej pory "chodzi za mna" smazona szalwia.
W eko - skrzyneczce od rolnika znalazlam bukiet szalwi z ogromnymi liscmi.
- Nadszedl moment smazenia - zdecydowalam.
Szalwia po toskansku
Skladniki:
25-30 duzych lisci szalwi
1 jajo
5-6 lyzek maki
100 ml mleka
sol
olej do smazenia
Przygotowanie:
Liscie szalwi dokladnie myjemy.
Rozbijamy jajo, roztrzepujemy je z mlekiem oraz szczypta soli.
Kazdy lisc obtaczamy w jajku, a nastepnie w mace.
Wrzucamy na goracy olej. Smazymy z jednej i drugiej strony.
Kiedy nasza panierka nabierze brazowawego koloru, wyjmujemy szalwie na talerz wylozony papierowym recznikiem.
Od razu podajemy do jedzenia.
Szalwia po toskansku
Uwielbiam !!! Jest pyszna!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNo,no! Panierowana szalwia? Niebywale!
OdpowiedzUsuńDo sprobowania i podania gosciom :)
Usuńwyglada genialnie pamietam smak masla aromatyzowanego szalwia podawanego do ravioli ale to byly toskanskie wakacje ktore sa juz za mna
OdpowiedzUsuńPodobna potrawe przyrzadzamy rowniez w Ligurii ale przepis na panierke jest nieco inny:
OdpowiedzUsuńw misce misza sie 1 zoltko, biale vino, odrobine soli i make przenna (ciasto powinno miec gestosc jak na nalesniki). nastepnie dodaje sie delikatnie mieszajac bialko z jajka ubite na piane.
W tak przygotowanym ciescie zanurzamy liscie szalwi i... na patelnie!
Smacznego! -Joanna
Trzeba konieczknie wyprobowac!
OdpowiedzUsuńMniam, dziekuje za przepis :)