Scarpaccia viareggina
Skladniki:
- 500 gram cukinii
- 150 gram maki
- 150 gram cukru
- 2 jaja
- 50 gram masla
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- pol szklanki mleka
- sol
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Do glebokiego naczynia wsypcie make, cukier, jaja, roztopione maslo, cukier waniliowy, letnie mleko i szczypte soli. Wymieszajcie wszystkie skladniki. Dodajcie cukinie pokrojona na cienkie plasterki. Mase cukiniowa wklejcie do tortownicy uprzednio wysmarowanej oliwa z oliwek. Pieczcie przez 1 godzine w temperaturze 180 stopni.
Nie wiedzialam,jak to "ciasto" sie nazywa.Mialam okazje je sprobowac,powinno nalezec do kategorii "brutti e buoni" (brzydkie i dobre ).Naprawde ma niepowtarzalny smak.I z przepisu wynika,ze jest semplice czyli latwe w wykonaniu.
OdpowiedzUsuńGoraco polecam,jesli chcecie zablysnac czyms niespotykanym na naszych stolach!
bardzo kuszące. Mam ochotę je w przyszłości wypróbować :)
OdpowiedzUsuńdzięki za przyłączenie się do akcji :)
Dziekuje i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń