piątek, 25 listopada 2011

Dzem z kiwi

Ten tydzien jest wyjatkowo kulinarny. Przepisy prawie kazdego dnia. Z serii dzemowej proponuje marmellata di kiwi. Inspiracja byla dla mnie pani Antonella z bio targu w Montemurlo.


Dzem z kiwi
Skladniki na 1 sloik:
600 gram kiwi
1 cytryna
240 ml miodu

Przygotowanie:
Obieramy kiwi i kroimy na male kwadraciki. Obieramy cytryne i kroimy w  cienkie plastry. Wszystko wkladamy do miski i zalewamy miodem. Odstawiamy na noc.


Nastepnego dnia zawartosc miski przelewamy do garnka. Gotujemy na malym ogniu przez pol godziny ( nie dluzej, bo miod sie skarmelizuje). Dzem przelewamy do sloika i pasteryzujemy. Gotowe!


ps. cytryne dodaje sie dlatego, gdyz podobno sluzy jako naturalny konserwant.

4 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł z tym miodem. Ja jakiś czas temu robiłam z cukrem i czas gotowania mnie przeraził (ponad 2 h!)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm, już sobie wyobrażam grzankę z takim dżemikiem;) Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dżem z kiwi, pewnie że pyszny. W Polskich warunkach trochę drogi. Jedno kiwi 1zł, słoik miodu 20zł. Trzeba do Toskanii, trzeba tam gdzie kiwi rosną na pergolach dających cień parkującym samochodom. Jak smakowicie masz !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń