poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Smazone kwiaty cukinii

Wiosna obdarowuje nas wspanialymi uczuciami kulinarnymi. Jednym z nich sa smazone kwiaty cukinii.


Spozyte tuz po wyciagnieciu ich z patelni daja nielada gastronomiczna satysfakcje.
Oto przepis:

Smazone kwiaty cukinii

Skladniki:
30 kwiatow cukinii
230 gram maki
2 jaja
okolo 160 ml wody
sol
Olej do smazenia (lub oliwa z oliwek)

Przygotowanie:
Kwiaty cukinii pozbawiamy ostrych wloskow.


Przygotowujemy ciasto: mieszamy make z jajami, nastepnie dodajemy wode, szczypte soli. Ciasto musi byc lejace sie.


Obtaczamy w nim kwaity cukinii i smazymy na glebokim oleju (oliwie).


Usmazone kladziemy na talerzu pokrytym papierowymi recznikami kuchennymi (tak zeby wchlonac niezbedny tluszcz). Podajemy gorace. Sa wtedy wspaniale i chrupiace!

Fiori di zucchine fritti

1 komentarz:

  1. Niestety w Polsce kwiaty cukini nieczęsto można kupić ,trzeba poczekać aż zakwitną własne. Widziałam ich całe stosy na bazarkach we Włoszech. Wygląda to pięknie no i smakuje wybornie.

    OdpowiedzUsuń