Torta di mele
Skladniki:
400 gram maki
240 gram cukru
4 jaja
starta skorka z cytryny
2 jablka
1 lyzeczka proszku do pieczenia
maslo do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Jaja miskujemy z cukrem na jednolita, jasna mase.
Dodajemy do niej make, 235 gram cukru, starta skorke z cytryny, proszek do pieczenia.
Miksujemy. Jesli ciasto jest zbyt geste proponuje dodac troche mleka. Ciasto przekladamy do wysmarowanej formy.
Obrane i pokrojone jablka ukladamy na ciescie. Calosc posypujemy cukrem.
Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Toskanskie ciasto jablkowe
Mniam.Napisz jeszcze proszę jak długo piec i w jakiej temperaturze.Dziękuję za pyszny przepisik.
OdpowiedzUsuńdo biszkoptu tez nie dajesz tluszczu!
OdpowiedzUsuńmasz racje Beatko, ze do biszkoptu nie dodaje tluszczu.... moze wiec taka roznica, ze tu nie ubijam bialek, a w biszkopcie tak.
OdpowiedzUsuńJolu: pieczemy 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni. pozdrawiam, A.
Robilam wczoraj bardzo podobne - z rabarbarem:)
OdpowiedzUsuńOj tak, widzialam, tj. czytalam na Twoim blogu...a tu jakos nie mozna kupic rabarbaru. szkoda, bo ja lubie. pozdr.,A.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuń