Danusia z bloga: Arnikowa kuchnia . Oto co zaproponowala nam z szafranem, ktory wyslalam jej kilka dni temu:
Pudding kokosowy z szfranem i jezynami
Skladniki (3 porcje):
1 szklanka bialego ryzu
120g mleczka kokosowego + 250ml wody
3 lyzki soku z cytryny
odrobina szafranu
pol laski wanilii
3 lyzki syropu z agawy (lub cukru)
jezyny lub maliny
2 lyzki cukru
Przygotowanie:
Mleczko kokosowe, wode, sok z cytryny, szafran, syrop z agawy oraz ziarenka z laski wanilii wymieszac lub zmiksowac.
Suchy ryz wsypac do kokilek i zalac go mlecznym plynem. Kokilki wstawic do parowaru i gotowac ok. 50-60 minut.
Gotowy pudding ostudzic (ja odstawilam na noc do lodowki). Owoce posypac cukrem i odstawic, aby puscily sok. Pudding przed podaniem udekorowac owocami i polac sokiem.
Pudding kokosowy z szafranem i jezynami
Gratulacje dla Danuty za tak wyrafinowany deser!
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem,czy mozna go przyrzadzic w piekarniku? Niestety nie posiadam parowaru :(
Dziekuje Olu za publikację przepisu i za szafran oczywiscie:)
OdpowiedzUsuńAniu, mysle, ze w piekarniku tez mozna sprobowac, a juz na pewno w garnku na parze - np. umieszczajac naczynko z puddingiem na metalowym sitku w garnku z gotujaca sie woda (pod przykryciem), tylko trzeba pilnowac stanu wody, zeby garnek sie nie spalil;)