poniedziałek, 17 września 2012

Co przyrzadzila Danusia

Druga edycje zabawy "Ja wysylam, Ty przyrzadzasz wygrala
Danusia z bloga: Arnikowa kuchnia . Oto co zaproponowala nam z szafranem, ktory wyslalam jej kilka dni temu:

Pudding kokosowy z szfranem i jezynami

Skladniki (3 porcje):
 
1 szklanka bialego ryzu

120g mleczka kokosowego + 250ml wody

3 lyzki soku z cytryny

odrobina szafranu

pol laski wanilii

3 lyzki syropu z agawy (lub cukru)

jezyny lub maliny

2 lyzki cukru


Przygotowanie:
Mleczko kokosowe, wode, sok z cytryny, szafran, syrop z agawy oraz ziarenka z laski wanilii wymieszac lub zmiksowac. 



Suchy ryz wsypac do kokilek i zalac go mlecznym plynem. Kokilki wstawic do parowaru i gotowac ok. 50-60 minut. 


Gotowy pudding ostudzic (ja odstawilam na noc do lodowki). Owoce posypac cukrem i odstawic, aby puscily sok. Pudding przed podaniem udekorowac owocami i polac sokiem.

Pudding kokosowy z szafranem i jezynami

 

2 komentarze:

  1. Gratulacje dla Danuty za tak wyrafinowany deser!
    Ciekawa jestem,czy mozna go przyrzadzic w piekarniku? Niestety nie posiadam parowaru :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje Olu za publikację przepisu i za szafran oczywiscie:)
    Aniu, mysle, ze w piekarniku tez mozna sprobowac, a juz na pewno w garnku na parze - np. umieszczajac naczynko z puddingiem na metalowym sitku w garnku z gotujaca sie woda (pod przykryciem), tylko trzeba pilnowac stanu wody, zeby garnek sie nie spalil;)

    OdpowiedzUsuń