czwartek, 6 września 2012

Wloski dzem sliwkowy

Od samego rana Julcia powtarzala: dzemik, dzemik, dzemik.
Tak wiec zabralysmy sie do robienia dzemiku sliwkowego, z wloskiego przepisu.

Marmellata di prugne

Skladniki:
500 gram sliwek
ok.250 gram cukru
1 duza cytryna
50 ml wody
pol lyzki cynamonu


Przygotowanie:
Sliwki umyc, usunac pestki i pokroic na kawalki (oczywiscie nie pestki :)).
Do garnuszka wrzucic pokrojone sliwki i sok z cytryny.

 Julcia wyciska sok z cytryny

Wszystko gotowac na malym ogniu do momentu, kiedy sliwki zmiekna (okolo 15 minut).


Zmiksowac sliwki oraz zwazyc.


W malym garnuszku rozpuscic cukier (polowe wagi sliwek, czyli jesli sliwek jest 500 gram to 250 gram cukru) z woda. Do zmiksowanych sliwek dodac cynamon oraz rozpuszczony cukier.
Gotowac na malym ogniu przez minimum 20 minut.
Jeszcze goracy dzem wlac do sloikow i pasteryzowac.

5 komentarzy:

  1. Wyglada zachecajaco :). Mam nadzieje, ze Julcia była zadowolona :)

    Pozdrawiam
    Ewa
    http://blog.calimera.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, byla bardzo zadowolona. Wylizala nawet palcami garnek po gotowaniu...

      Usuń
  2. Mniam!:) Uwielbiam połączenie śliwek z cynamonem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tez lubie takie polaczenie,najlepiej na placku drozdzowym... :)
    Mniam,fajna pora nadchodzi! Ciasta ze sliwkami,knedle ze sliwkami,powidla,sos sliwkowy do bialych mies i takie rozne sliwkowe wariacje.Sliwowica tez sie w te wariacje wpisuje. :))
    Pozdrawiam wielbicieli sliwek : swiezych, przetworzonych, a takze kalifornijskich suszonych i polskich wedzonych !

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo prosty ten przepis takie lubię najbradziej
    j

    OdpowiedzUsuń