czwartek, 5 maja 2011

Africani

Juz dawno nic nie pieklam, postanowilam nadrobic zaleglosci....
We wtorek mialam pretekst do przyrzadzenia czegos, bo przyszla do mnie Linda (na minione urodziny).
Upieklam toskanskie ciastka: Africani. Nazwa podobno pochodzi od koloru ciastka po upieczeniu (byc moze staja sie ciemne dzieki dodaniu cynamonu).
Podaje przepis:
Africani
Skladniki na 4 osoby:
  • 4 zoltka
  • 130 gram cukru
  • 30 gram masla
  • 6 lyzek maki
  • otarta skorka z 1 cytryny 
  • pol lyzeczki cynamonu
Przygotowanie:
Miksujemy zoltka z cukrem. Dodajemy pozostale skladniki i dokladnie wszystko mieszamy. Do malych foremek wlewamy po dwie lyzki ciasta.


Pieczemy 15-20 minut w tmperaturze 180 stopni.

Africani

1 komentarz:

  1. Wyglądają bardzo ciekawie - delikatne lekkie ciasteczka:)
    wyobrażam sobie że są w środku lekkie jak puch.

    pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń